Followers

Saturday, May 13, 2017

Kurma Nurraysa: Khasiat dan Info Kurma Lu'Lu'


๐ŸŒด KURMA LU'LU' ๐ŸŒด 
KEISTIMEWAAN



๐Ÿ”น isi tak lembik tapi lembut
๐Ÿ”น rase tak terlalu manis tapi sedap
๐Ÿ”น takde tangkai
๐Ÿ”น Jenis lu'lu' bermaksud mutiara, berwarna lebih cerah berbanding kurma ajwa (kurma nabi)


KHASIAT KURMA



๐Ÿ”น Kandungan vitokimia & zat antioksidan akan menghilangkan racun dalam badan jika diambil 7 biji sehari
๐Ÿ”น Kandungan gizi, gloukosa, fluktosa sangat kompleks untuk memberi tenaga
๐Ÿ”น Kaya serat yang dapat membantu selaput lendir usus dan mengikat bahan kimia sehingga mencegah cancer usus besar dan dapat melancarkan buang air besar
๐Ÿ”น Kandungan pelbagai vitamin (A, B1,B2, B6, C) untuk kesihatan mata, kulit dan melindungi dari cancer paru-paru dan mulut
๐Ÿ”น  Zat besi salah satu dari komponen hemoglobin yang terkandung dalam sel darah merah yang menentukan ketahanan oksigen dalam darah
๐Ÿ”น Kalium yang terdapat dalam kurma dapat membantu mengendalikan denyut jantung dan tekanan darah sehingga memberikan perlindungan terhadap kejutan jantung dan strok
๐Ÿ”น B Kompleks mikro nutrient untuk membentuk sel darah merah untuk mencegah anemia serta terdapat juga kandungan tannin
๐Ÿ”น Zinc meningkatkan hormone testosterone untuk meningkatkan kesuburan wanita
๐Ÿ”น Zat gula, air, protein, serat, mineral dan sedikit asam lemak organic

Berat 400g
Diimport dari Dubai (tahan selama 6 bulan)

CARA PENYIMPANAN



CADANGAN HIDANGAN 

Buah kurma boleh dimakan begitu sahaja. Boleh juga dibuat air Nabeez untuk diminum setiap kali sahur dibulan puasa. Salah satu amalan sunnah. 


Air Nabeez

Air nabeez adalah pemakanan Nabi Muhammad s.a.w.  Rendam kurma dengan air masak malam ni. Sahur esok minum. Insyaallah, perut mampu bertahan... Buat ni untuk sekali minum je ye. Jangan simpan lama2 sangat. Nanti masam dah tak boleh minum.

๐ŸทCara-cara :

1. Ambil kurma dalam bilangan ganjil. Anggaran air dlm 500ml ke 1liter. Ambil 3 biji kurma dan buang bijinya. Carik2 isi kurma. Ada juga yg guna kismis tapi jangan campur ye. Kalau buat kurma, kurma je. Kalau kismis, kismis je.

2. Rendam isi kurma dalam air masak biasa malam sebelum tidur. Letak di luar sahaja. Tak perlu simpan dalam peti sejuk tau. Tutup bekas air tu jangan biarkan terbuka.

3. Sahur esok air tu dah boleh diminum.

4. Air ni boleh juga diamalkan sebelum sarapan pagi bila hari2 lain walaupun bukan di bulan ramadhan. Amalkan masa perut kosong.

๐ŸนSelamat mencuba ๐Ÿ˜Š

TESTIMONI



Maklumat lanjut boleh hubungi 0196370185


No comments:

Post a Comment

NOTE:

Terima kasih kerana sudi singgah dan tinggalkan komen. Harap apajua kandungan dalam blog ini dapat memberi manfaat kepada pembaca semua. Happy reading, happy blogging!! Terima kasih...=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...